Wil je meer controle over je tijd? Ga navigeren!

Inclusief stappenplan om jouw beste 3 doelen te bepalen en naartoe te navigeren


Meer controle over je tijd

Als je niet zo veel tijd hebt dan is het slim om, voordat je gaat fietsen, je route te bepalen. Omdat je weet waar je heen gaat, kun je op kruispunten gewoon doorfietsen. Het bespaart je dus een hoop tijd en gedoe onderweg. Zeker als het een bekende route is, die je wel vaker fietst.

Het nadeel van vaak dezelfde route fietsen, is dat het kan gaan vervelen. En wil je zowel fysiek als mentaal groeien, dan is het goed om ook andere routes te fietsen (andere routes fietsen geeft je namelijk nieuwe (trainings)prikkels!). Maar hoe zorg je ervoor dat je ook op onbekend terrein de juiste route fietst en vlot bij je eindbestemming aankomt? Zonder al dat zoeken, wat je vaak veel extra tijd kost?

Ga navigeren!

Wil je controle houden over je tijd en toch onbekende routes fietsen? Ga dan fietsen met navigatie! Navigeren is het uitzetten en afleggen van een route van waar je bent naar waar je naartoe wilt. Het bespaart je tijd. Het geeft controle en zekerheid. Daarnaast zorgt het voor een enorm gevoel van vrijheid.

Sleur van de dag

Ook in het gewone leven kan het handig zijn om met een navigatiesysteem te werken. Zodat je díe kant op gaat die je graag op wilt. Die je belangrijk vindt of waar je van droomt. En niet blijft hangen in het bekende rondje om de kerk (lees: sleur van de dag…).

In deze blog laat ik je de voordelen van een navigatiesysteem zien. Daarnaast vind je een stappenplan waarmee je juist voor je dagelijks leven een route kunt uitzetten naar die al lang gekoesterde droom! Na het uitvoeren van het stappenplan, weet jij welke eerste concrete stap (of stapje) je moet zetten!

Blij met mijn Garmin

Ik herinner mij nog goed dat ik mijn ‘Garmin’ (een navigatiesysteem voor op de fiets) pas net had. We gingen een weekend naar Limburg om daar, zowel op zaterdag als zondag, een georganiseerde tocht te fietsen. Ook zonder Garmin hoefde ik mij dus niet druk te maken over de route.

Maar toen we het weerbericht voor zondag zagen, bleek het in Limburg ineens ontzettend slecht weer te worden. Terwijl op andere plekken in Nederland de zon scheen. In plaats van de tocht te fietsen, besloten we de volgende ochtend naar Nijmegen te gaan en daar een rondje te toeren. Maar ja… daar was geen georganiseerde tocht en de omgeving kenden we ook niet echt. Dé ingrediënten om te verdwalen en langer dan gepland onderweg te zijn.

Meer mogelijkheden

Maar nu had ik mijn Garmin! Dat gaf opties… Met de smartphone zochten we een route op internet. Na het downloaden zetten we (toen nog via een SD-kaartje) de route op de Garmin. De volgende dag konden we zonder zoeken en fout rijden en in de geplande tijd toch een onbekende maar prachtige route rijden, langs de Waal en over de befaamde Holle weg in Nijmegen. Ik weet nog hoe enthousiast ik daar van werd. Want wat was er ineens veel mogelijk!

De bekende weg

Zonder Garmin waren we waarschijnlijk gewoon terug gereden naar Utrecht en hadden daar een bekend rondje gefietst. Lekker makkelijk. Geen gedoe, maar wel supersaai…

Misschien herken je dat wel. Ook in je drukke leven met al je verplichtingen, is het soms gewoon makkelijker om de bekende weg te kiezen. Vaak heb je niet de tijd of de energie om het eens anders te doen. Met als gevolg dat je geen stap verder komt.

Maar stiekem weet je dat je wel wil groeien. Nieuwe dingen doen. Vooruitgang boeken. Ook al zijn het maar kleine dingen. Een navigatiesysteem kan helpen om dat te bereiken.


De voordelen van een navigatiesysteem

Vooraf je bestemming bepalen, een route uitzetten (in onbekend terrein) en deze volgen, heeft een aantal voordelen:

1. Het bespaart je tijd

Omdat je weet wat je bestemming of je doel is, maak je makkelijker en sneller keuzes als je op een splitsing komt. Je laat je niet afleiden door allerlei onbelangrijke zaken die je pad kruizen. En de kans om te verdwalen is een stuk kleiner. Je kunt dus veel vlotter je route volgen.

2. Meer controle

Door vooraf je route te bepalen, kun je zelf kiezen welke paden je neemt. Verhard, gravel of bospad. Vlak of omhoog. Jij bepaalt op basis van de mogelijkheden. Doordat je weet hoe je pad er uit ziet, kun je ook goed bepalen wanneer je bij je bestemming aankomt. Het geeft je dus controle en zekerheid.

3. Minder kopzorgen

Doordat je weet waar je heen wil, hoef je op kruispunten geen moeilijke beslissingen te nemen. Je route geeft namelijk precies aan wat je gaat doen. En als je toch een obstakel tegen komt? Dan weet je welke omleiding je moet nemen om weer dichter bij je eindbestemming te komen.

Met een navigatiesysteem hoef je onderweg geen moeilijke beslissingen te nemen
Met een navigatiesysteem hoef je onderweg geen moeilijke beslissingen te nemen

4. Vrijheid

Doordat je vooral met voor jou belangrijke dingen bezig bent, geeft dat veel meer voldoening! En dus meer energie. Overigens betekent dit niet dat je alleen maar dingen voor jezelf doet. Neem bijvoorbeeld je gezin, veel ouders zullen dat toch belangrijk vinden, om daar voldoende tijd en aandacht aan te geven. En dat doe je dus niet alleen voor jezelf!

Het betekent vooral dat je keuzes zal moeten maken, omdat je nu eenmaal niet de tijd hebt om alles te doen. En wanneer je heel bewust je keuzes hebt gemaakt, hoef je je ook niet schuldig te voelen als je iemand moet teleurstellen. De kans is groot dat je veel minder stress ervaart en niet meer ‘s avonds uitgeblust op de bank ploft. Het geeft je een enorm gevoel van vrijheid!

5. Groei

Daarnaast kan het ook zomaar zijn dat je nieuwe dingen doet of leert, om een bepaald doel te kunnen bereiken. En dat betekent groei, op welk vlak dan ook.

Wat zou het met je doen als je meer tijd, vrijheid, zekerheid en controle zou ervaren? En je geen kopzorgen meer had of nooit meer hoefde te twijfelen (of in ieder geval een stuk minder…) bij het maken van een keuze?

Er is trouwens niks mis om eens zonder plan een rondje te fietsen en nieuwe wegen te ontdekken. Maar doe dat alleen als je de tijd hebt!


Stappenplan om 3 ‘bestemmingen’ te kiezen en te bereiken

Misschien heb je wel een lijstje met dingen die je graag zou willen bereiken, maar vind je het lastig om te kiezen. En dus doe je het maar niet of niet bewust en doe je juist van alles een beetje. Het brengt je op deze manier nooit echt verder.

Of misschien laat je je vooral leiden door vragen van anderen, je vrienden, je kinderen, je baas… En altijd maar ja zeggen zorgt dat je nooit de tijd hebt om dat te doen wat jij belangrijk vindt of graag zou willen doen. Misschien weet je ondertussen zelfs niet eens meer echt wat jíj nu eigenlijk belangrijk vindt… En leuk om te doen.

Navigatiesysteem voor het gewone leven

Door scherp in beeld te hebben waar je heen wilt en met wie, kun je een route uitstippelen. Het wordt dan makkelijker om onderweg keuzes te maken. Want als je dan moet kiezen, kies je dat wat jou dichter bij je doel gaat brengen. Zie het als een navigatiesysteem wat je helpt om gecontroleerd en zonder al te veel kopzorgen en tijdsverlies bij je eindbestemming aan te komen.

Zelf ben ik een aantal jaren geleden ook meer gaan navigeren volgens een vooraf doordacht plan. Volgens welke ik nog altijd leef en mijn keuzes bepaal. Waar ik op uitkwam vind je in de blog Van postzegel naar voedselbos.

Maar hoe maak je nu zo’n plan?

Hieronder vind je een stappenplan waarmee je jouw 3 belangrijkste ‘bestemmingen’ (of doelen) bepaalt. Voor de komende tijd. Dingen waar je blij van wordt om mee bezig te zijn. Door er daarnaast een tijdspad aan te koppelen, of een deadline, wordt de kans nog groter dat je er echt mee aan de slag gaat en gaat navigeren volgens de door jou bedachte route. En wie weet heb je over 1 of 5 jaar eindelijk dát bereikt, wat je al lange tijd wilde!

Welke stappen zet jij om je dromen te verwezenlijken?
Welke stappen zet jij om je dromen te verwezenlijken?

Het stappenplan, de routeplanner, bestaat uit 5 stappen:

Stap 1: Braindump

Bedenk zoveel mogelijk dingen die je nog eens wil doen. Schrijf zoveel mogelijk op! Het mag van alles zijn, grootse dingen of kleine dingen. Het gaat om die dingen die JIJ nog eens zou willen doen. Dingen die je leuk of belangrijk vindt. Probeer op 100 ideeën uit te komen. Want hoe meer je bedenkt, hoe groter de kans is dat de beste ideeën er tussen zitten. Let op, zie het niet direct als een bucketlist en het is ook niet je dagelijkse to-do-list 😉

Stap 2: Bedenk 5 categorieën of rode draden

Met categorieën worden dingen bedoeld als familie, werk, opleiding, sport, klimaat etc. Bedenk categorieën die JIJ belangrijk vindt en waar jij aandacht aan zou willen besteden. Je hoeft je keuze (juist) niet te bepalen op basis van de braindump uit stap 1. Maak een lijstje van maximaal 5 categorieën!

Stap 3: Verdeel de ideeën uit stap 1 over jouw top 5 categorieën uit stap 2

Door de ideeën uit stap 1 te verdelen over de categorieën uit stap 2 ontstaat er meer overzicht. Het kan zijn dat er ideeën uit stap 1 niet passen binnen één van de categorieën. Welke ideeën vallen er buiten jouw gekozen categorieën? En zit daar iets bij wat je echt wil doen? Binnen 1 tot 5 jaar? Of kan het ook later? Zijn er na het verdelen ook lege categorieën? En hoe belangrijk is zo’n lege categorie dan eigenlijk? Of heb je er in stap 1 gewoon niet aan gedacht en kun je best wat dingen bedenken die je leuk of belangrijk vindt en die wel in deze categorie vallen?

Analyseer dit en heroverweeg eventueel je categorieën. Maak een definitieve lijst met categorieën met daarin de belangrijkste dingen die je bijvoorbeeld de komende 1 tot 5 jaar wil bereiken.

Stap 4: Groepeer ideeën binnen een categorie

Wanneer een aantal ideeën binnen een categorie bij elkaar horen of elkaar aan vullen, zet ze dan bij elkaar. De kans is groot dat je binnen deze groepjes van ideeën een hoofddoel en subdoelen kunt onderscheiden. Zet ze in volgorde van uitvoering: Welke stappen moet je eerst zetten voordat je een groter (hoofd)doel kunt realiseren? Als het goed is krijg je steeds meer overzicht. En richtingen met bijbehorende doelen die belangrijk voor je zijn.

Stap 5: Kies 3 hoofddoelen waar je de komende tijd mee aan de slag wil gaan

Kies op basis van jouw definitieve top 5 van categorieën, 3 hoofddoelen waar je de komende tijd mee aan de slag wil gaan. Neem bij je keuze ook mee of je jouw kwaliteiten of sterke punten kunt inzetten om die doelen te realiseren? Bedenk voor deze 3 doelen eventueel nog extra tussenstappen, die je moet zetten om (sub)doelen te bereiken. Moet je nog iets leren, uitzoeken, iemand vragen, dingen aanschaffen? Hoe concreter deze stappen, hoe makkelijker het wordt om ze ook daadwerkelijk uit te voeren.

Wat is nu je eerste stap die je vandaag nog kunt zetten? Laat het me eens weten!

Sneller en makkelijker keuzes maken

Door je doelen te definiëren en te bepalen welke stappen je moet nemen, heb je je route uitgezet. Je hebt een plan dat je kunt gaan volgen en uitvoeren. Onderweg zul je nog altijd momenten tegen komen waarop je keuzes moet maken. Maar het maken van van die keuzes gaat makkelijker en sneller omdat je weet waar je naar toe wil.

Het bespaart je tijd en kopzorgen. En het levert je meer controle, voldoening en vrijheid op!

Foto’s: Saskia Boesveldt

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *