Van postzegel naar voedselbos

Van postzegel naar voedselbos, van wielrennen naar triathlon en van computermodellen naar mensen. Het zijn veranderingen waar ik letterlijk midden in sta. Een aantal ‘levensdoelen’ waar ik voldoening uit haal en waar ik me mee identificeer. Bedacht, gepland en in uitvoering. Waar start je als je iets wilt veranderen?

Aan de voet van de Pordoi

Ik weet nog goed waar ik was, aan de voet van de Pordoi, een pas in de Dolomieten in Italië. Eentje waar bij menig wielrenner het hart heel wat sneller van gaat kloppen. We logeerden een week in een appartement wat uitkeek over een weide met daarachter het asfalt. De hele dag door hoorde je het zoeven van de smalle bandjes en het ratelen van de zogenaamde freewheels. Aan het eind van die week namen we deel aan een wielertocht. We hadden net een week fietsen in Zwitserland achter de rug. De week onderaan de voet van de Pordoi was een rustweek.

Was dit het dan?

De rustweek zorgde er voor dat ik tijd had om eens goed na te denken. Over wat ik in de toekomst wilde. Een paar jaar eerder was ik na een coachtraject als zzp-er gestart. Dat gaf me de vrijheid om het werk te blijven doen wat ik leuk vond en daarnaast ook andere dingen te ondernemen. Ik was een enthousiaste wielrenner en wilde daar meer mee doen. Zo deed ik een opleiding tot wielertrainer en ging trainingen geven. Dit eindigde uiteindelijk in de oprichting van een fietsvereniging (CTC Utrecht). Maar was dit het dan?

Wat maakt het leven de moeite van het leven waard?

Een antwoord op deze vraag had ik niet. En terecht, want het is nu eenmaal een hele lastige vraag. Toch is het een vraag die wel degelijk te beantwoorden is.

Brainstormen

Ik deed een brainstorm met als doel 100 ‘levensdoelen’ te verzamelen. Ik schreef op wat ik leuk vond om te doen, wat ik graag nog eens zou willen doen, wat mijn dromen, wensen en ambities waren. Ik noteerde alles wat er in me opkwam.

Deze brainstorm is de eerste stap van een systematiek om veranderingen in te zetten. Door middel van deze systematiek kun je ontdekken wie je echt bent en wat je echt wilt. Een methode waarmee je ontdekt wat het leven de moeite van het leven waard maakt.

Categoriseren

Een volgende stap is het vinden van een aantal rode draden. Soms kun je een aantal doelen groeperen. Bijvoorbeeld omdat ze eenzelfde hoofddoel ondersteunen. Of omdat ze met een bepaald thema te maken hebben. Zoals je gezin, de natuur, gezondheid of … vul het maar in.

Zelf vond ik een aantal rode draden.

Boer

Vroeger wilde ik boer worden. In mijn jeugd haalden we melk bij de boer. Soms was ie nog warm! Later, in Utrecht, hadden we een eigen volkstuin, omdat de tuin bij huis slechts een postzegel was. Verder zat ik in een buurtclubje wat zich met stadslandbouw bezig hield. Boer of zelfvoorzienend worden, dat was een blijvertje.

Fietscoach

Verder wilde ik meer met het fietsen doen. En met mensen. Bijvoorbeeld door middel van fietsen mensen zelfverzekerder maken. De vrijheid laten ervaren die ik zelf van het fietsen kende. Maar ook het jezelf kunnen zijn en je eigen keuzes kunnen maken. Eerder was ik al eens getipt over de opleiding tot vitaliteitscoach (Chivo). Zeker iets om te onderzoeken.

Inferno

Daarnaast wilde ik zelf blijven fietsen en sporten. Liefst in de bergen. Maar dat wielrennen kende ik ondertussen wel. Mountainbiken gaf me veel meer uitdaging, er was nog wel wat aan techniek te verbeteren en angst te overwinnen. En mountainbiken in het hooggebergte, ver van de bewoonde wereld, dat moest toch magisch zijn! Daarnaast was ik op internet op een soort van triathlon gestuit, de Inferno. In Zwitserland en een combinatie van zwemmen, wielrennen, mountainbiken en trailrunnen. Een helse uitdaging! Vooral als je geen zwemmer bent…

Bloed, zweet en tranen

Drie ‘levensdoelen’ die ik de moeite waard vond. De moeite waard om voor te leven. De moeite waard voor het overwinnen van obstakels. Want een ding was zeker. Het zou bloed, zweet en tranen gaan kosten om dit alles te bereiken.

Het mooiste van alles: Ik zag weer samenhang! Ik herinner me nog goed hoe bevrijdend dat was.

Blijvertjes

Wanneer je een paar rode draden hebt gevonden kun je er mee aan de slag. Maak een plan en neem stappen om je ‘levensdoelen’ waar te maken!

Hoe weet je nu of de rode draden en bijbehorende ‘levensdoelen’ een grote kans van slagen hebben? Zijn jouw rode draden blijvertjes?

Een vitaliteitscoach kan je helpen meer inzicht te geven in welke rode draden jouw leven echt de moeite van het leven waard maken.

Wil jij ook rode draden vinden en heb je behoefte aan wat extra inspiratie? Of heb je een aantal rode draden en wil je weten welke echte blijvertjes kunnen zijn? Het stappenplan om die blijvertjes te achterhalen vind je in de blog Wil je meer controle over je tijd? Ga navigeren!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *