Op zoek naar de Funfactor!

Een BMX clinic. Die stond al een tijdje op mijn lijstje! Want dat werd lachen, gieren, brullen. Een avond plezier met mijn fietsvrienden. En een mooie bijkomstigheid, je kon er ook nog eens je fietstechniek mee verbeteren. Want het ‘pompen’ wat je doet om, zonder te trappen, over een ‘pumptrack’ vooruit te komen, kun je ook gebruiken bij het mountainbiken. Een clinic met een hoge Funfactor. Zo had ik het me voorgesteld. Maar toen het eenmaal zo ver was, werd dat vrolijke beeld ruw verstoord…

Uit je comfortzone

Daar stond ik met een integraalhelm op mijn hoofd en een minifiets in mijn handen. Een fiets waarbij het onmogelijk was om op het zadel te zitten. Terwijl we daar stonden op de betonnen baan, werd ons gevraagd om staand op de trappers van pylon A naar pylon B heen en weer te fietsen. De stress sloeg toe. Want ineens realiseerde ik me dat ik dit nog nooit eerder had gedaan en ver uit mijn comfortzone moest.

De voordelen van spelen

Op voorhand zag ik het BMX-en vooral als een vorm van spelen. Tijdens spelen ben je actief bezig zonder doel (of eigenlijk ís de activiteit het doel). Je doet het ongedwongen, je beleeft er plezier aan en gaat er in op. Op zo’n moment gebruik je je brein op een andere manier en wordt je creativiteit gestimuleerd. En daar word je mentaal sterker van!

Bloedserieus

Maar op dat moment was van spelen ineens geen sprake meer. Nee, het werd bloedserieus! Er werd ons op het hart gedrukt dat we vooral voorzichtig moesten zijn. En terugdenkend aan de olympische spelen kwamen de beelden weer voorbij van BMX-ers die in hun carrière ongeveer alles hadden gebroken wat je maar kunt breken… De spanning nam de overhand.

Na het opwarmertje tussen de pylonen mochten we de echte baan op. De starthelling lieten we op dat moment gelukkig nog even achter ons. De opdracht was om ook nu weer van A naar B te fietsen. Maar nu lagen er tussen pylon A en B drie heuvels! Niet heel hoog, maar wel steil. OK, vooruit. Op die trappers en gaan!

Stapsgewijs maakten we kennis met de hele baan. En nog geen half uur later stonden we niet onderaan, maar bovenaan de starthelling om vervolgens de hele baan te fietsen. Wat bijzonder hoe snel je je grenzen verlegt en stress over kan gaan in plezier!

Spelend bewegen

Nu het zelfvertrouwen er weer was, kregen we er lol in en durfden we elkaar ook uit te dagen. Het begon meer op een spel te lijken. De Funfactor was gevonden! Ondanks dat je fysiek flink bezig was, had je niet tot doel om een bepaalde snelheid te halen (of een bepaald aantal rondjes te fietsen). Dit veranderde de betekenis van het bewegen. Het was geen trainen meer, maar spelen.

En juist dit bewegend spelen kan voor minder prestatieve mensen betekenen dat bewegen leuk wordt, dat het je meer motiveert en dat je het langer vol kunt houden. Je hebt plezier en toch de voordelen van bewegen.

Meer weerbaarheid tegen stress

Door samen met anderen te spelen, deel je positieve emoties. Door elkaar uit te dagen ontstaan onverwachte situaties. En dat helpt je ook in het dagelijks leven beter om te gaan met tegenslagen. Het verhoogt je weerbaarheid waardoor je beter bestand bent tegen stress. De stress die ongetwijfeld weer een keer de kop op steekt bijvoorbeeld tijdens je volgende werkdag, de dagelijkse files en door je stuiterende kinderen. Mooi toch, wat zo’n avondje BMX-en al niet oplevert!

Op zoek naar de Funfactor

Bij welke activiteit ervaar jij de Funfactor en voel je je vrij? Is dat misschien wel dansen, een vriendschappelijk potje voetbal in het park of … En wanneer deed je dat eigenlijk voor het laatst?

Ga op onderzoek uit en ontdek wat voor jou voelt als spelen! Ga samen en houd het niet bij die ene keer!

De BMX-clinic werd georganiseerd door CTC Fietsen. Kijk hier voor een terugblik en filmpje.

De foto is gemaakt door Ssakia Boesveldt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *