Liever ongelukkig dan onzeker

Je kent dat wel. Je hebt ooit een fiets aangeschaft. Hij fietst lekker en je gebruikt hem veel. En wat gebruikt wordt gaat op den duur ook slijten. Maar goed, het is en blijft een fiets en met een onderhoudsbeurt vervang je wat onderdelen en kun je er weer even tegen aan. Uiteraard kies je onderdelen die gelijk zijn aan de vorige, maar dan nieuw. Op die manier blijft je fiets vertrouwd, blijft ie lekker fietsen en weet je waar je aan toe bent met je fiets. Er verandert dus niks. Heerlijk!

Roest

Maar in de loop van de tijd begint er toch wat roest te ontstaan. Op onderdelen die wat lastiger te vervangen zijn, maar die wel invloed hebben op je rijervaring. Ook met het gewone onderhoud, wat voorheen prima werkte, wordt je fiets nu toch minder en je raakt wat ontevreden. Misschien zelfs een beetje ongelukkig. Want elke keer als je weer op je fietst stapt, word je geconfronteerd met een fiets die gewoon niet lekker meer fietst en waar je zelfs mee stil kan komen te staan.

Nieuwe fiets?

Maar wanneer besluit je nu een nieuwe fiets te kopen? Als het echt niet meer anders kan? Het moment waarop je fiets bijvoorbeeld uit elkaar valt en je er niet meer op kunt fietsen? Of ga je al eerder op zoek naar een nieuwe fiets?

Wat maakt dat mensen nu zo lastig kunnen veranderen?

Vandaag had ik een interessant gesprek. Over verandering. En waarom mensen over het algemeen moeilijk kunnen veranderen. En dat het moment waarop ze wél willen veranderen, vaak een moment is waarop het eigenlijk al te laat is.

Obstakels

Het aanschaffen van een nieuwe fietst vraagt natuurlijk wel wat uitzoekwerk. Er is namelijk heel veel aanbod en de fiets die je 10 of 15 jaar geleden kocht, die zul je niet meer vinden. Welk merk kies je? Wat voor frame? Hoeveel versnellingen en welke remmen wil je? Wil je misschien een e-bike en hoeveel geld heb je er voor over? Er is dus een hoop om over na te denken. En dat kost tijd. En die tijd of de rust, die heb je misschien niet. Je stelt het dus nog even uit. Op zich is dat ook wel prima, want je weet nu wat je hebt en waar je aan toe bent.

Daarnaast levert een nieuwe fiets alleen maar onzekerheid op. Want je weet niet of je met een nieuwe fiets dezelfde prettige rijervaring hebt. En of je wel de beste keuze maakt en er later niet op terug moet komen. Ook al weet je stiekem best dat die nieuwe fiets waarschijnlijk beter is dan wat je nu hebt.

En dan de kosten. Zo’n nieuwe fiets is natuurlijk ook niet gratis… het is eerder een flinke investering.

Eigenlijk zijn er dus 3 obstakels:

  1. Het kost tijd
  2. Het kost geld
  3. Het geeft onzekerheid

En er is 1 (groot, maar onzeker) voordeel:

  1. Je wordt een stuk gelukkiger met een nieuwe fiets!

Een vertrouwde situatie

Stel je nu je eigen situatie eens voor. Met je huidige werk, je thuissituatie. Je partner, kinderen, vrienden, familie, collega’s. Je inkomsten en je uitgaven. De dingen die je doet en die je niet doet. Veel er van is in de loop van de tijd zo gevormd of gegroeid. Omdat je bepaalde keuzes hebt gemaakt. Of juist niet. In ieder geval zit je in een situatie of omgeving die vertrouwd voelt, maar misschien niet perse zoals je je (nu) zou wensen…

Een hoge werkdruk, kinderen of collega’s die jouw agenda bepalen, andere verplichtingen of hoge verwachtingen waar je aan moet voldoen. Een huur of hypotheek die betaald moet worden. Ongetwijfeld gaan er een hoop dingen niet zoals je graag zou willen. Dingen die je misschien wel zou willen veranderen…

Onderhoud je situatie

Maar ja, dan pleeg je af en toe gewoon wat onderhoud. Toch? In de weekenden kun je misschien wat langer slapen en af en toe ga je op vakantie. Alles gaat dan anders en je bent een veel tevredener mens. Maar zodra je weer in je gewone omgeving bent, zit je weer in hetzelfde schuitje. Niet tevreden maar wel vertrouwd, je weet wat je hebt.

Wat is de trigger?

Waar ik nu benieuwd naar ben, is wanneer het moment komt dat je besluit te gaan voorsorteren op de situatie en je gaat uitzoeken welke fiets je wilt aanschaffen? Wat is de trigger? Of stel je het net zo lang uit tot het moment dat je niet meer kúnt fietsen en je bijvoorbeeld afhankelijk wordt van de auto of het OV? Iets wat je meer gaat kosten. Niet alleen qua geld, maar ook qua tijd.

Wat is erger? Ontevreden of zelfs ongelukkig zijn, maar wel weten wat je hebt? Of de onzekerheid van een nieuwe situatie, die mogelijk veel beter is dan de bestaande?

Welk obstakel houd jou nu tegen om te veranderen?

  1. Heb je geen tijd om er bij stil te staan en te achterhalen wat je dan wilt veranderen?
  2. Zijn de mogelijke kosten te hoog?
  3. Vind je de onzekerheid te groot?
  4. Of is er iets anders wat je tegenhoudt?

Blijf je liever hangen in die vertrouwde situatie waar je behoorlijk ontevreden over bent? Of kies je voor een nieuwe situatie die hoogstwaarschijnlijk beter is, maar waarvan je niet 100% zeker bent.

Wil jij toch alvast eens gaan voorsorteren? Bekijk dan de ‘Routeplanner voor blijer leven’.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *