Je verliezen in je passie

2018 stond in het teken van onze verbouwing. Het huis waar we het jaar daarvoor in waren getrokken had een aanbouw met een plat dak. Dat platte dak kreeg een punt. Verder gingen de keuken, badkamer en toilet van ruimte veranderen. Voor het grote werk vroegen we een aannemer. Voor de afwerking stonden we zelf aan de lat. Met onze ervaring van eerdere klusprojecten gingen we die uitdaging graag aan. Daarnaast zit het klussen in het bloed. Als klein meisje was ik vaak te vinden in de schuur van mijn opa, die timmerman was. Daarnaast heb ik een hele creatieve moeder en knutselden we thuis veel.

Klussen als passie

Tot aan de bouwvak was de aannemer druk bezig. Augustus was onze klusmaand waarin we fulltime aan de slag konden. Maar de klus bleek veel groter dan we dachten. Dus na een maand waren we nog lang niet klaar. Meneer F. moest weer aan het werk en ik hield me heel stil. Want behalve dat het nog niet klaar was en we toch een keer terug wilden verhuizen, vond ik het ook gewoon heel erg leuk om te doen! Ik kon ’s avonds met moeite stoppen en ‘s ochtends niet wachten om weer verder te gaan.

Geknaag

Na die klusmaand ging ik dan ook nog ‘even’ door. Doordat ik op dat moment geen verplichtingen had richting opdrachtgevers of klanten kon dat ook. Soms knaagde het. Moest ik niet toch weer wat ondernemen? Tegelijkertijd prijsde ik me gelukkig dat ik in de positie was om dit op deze manier te doen. En dus besloot ik pas in november weer tevoorschijn te komen. Dat was een bewuste keuze en hoefde ik me niet schuldig over te voelen.

Zingeving

Maar na zo’n twee en een halve maand klussen werd dat gevoel anders. Ik kreeg meer behoefte om ook weer meer contact met anderen te hebben. En niet alleen met het huis bezig te zijn, hoewel het mooier en mooier werd. Ik kreeg weer behoefte om me nuttig te maken richting anderen. Het stukje zingeving wat ik onder andere uit mijn werk haal ontbrak. De balans daarin was zoek.

Motivatie in balans

Motivatie kan door meerdere zaken worden aangewakkerd. Zodra je goed in je vel zit zal dat met name gedreven worden door passie of zingeving. Passie wordt gekenmerkt door datgene waar je plezier in hebt en waar je goed in bent. Zingeving ontstaat wanneer je dat doet wat je belangrijk vindt, maar wat je niet perse gemakkelijk af gaat. Het kost vaak meer discipline. Het is goed om deze vormen van motivatie in balans te houden. Wat niet perse fifty fifty betekent. Voor de een zal dat naar verhouding meer passie gedreven zijn en voor de ander iets meer zingeving.

Voldoening

Na twee en een halve maand was het me wel duidelijk. Alleen dingen doen vanuit passie, hoe leuk dat ook is, zorgt niet voor voldoende voldoening. En alleen maar dingen doen die je belangrijk vindt, gaat je op den duur ook opbreken. Ook omdat ze niet altijd vanzelf gaan. Dus zoek die balans tussen zingeving en passie, want daar word je op de langere termijn een blijer mens van.

Wat doe jij vanuit passie? En wat omdat je het belangrijk vindt? En staat dat bij jou voldoende met elkaar in verhouding?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *