Groeipijn

Uiteindelijk trok ze toch haar hardloopschoenen aan.

Eigenlijk wilde ze fietsen

Ze had er even over lopen dubben wat ze nu zou doen. Want eigenlijk wilde ze fietsen. Ze had al wel voor de kledingkast gestaan. Maar welke kleding moest ze aan met dit weer? Wel of geen armstukken? En dan de fiets ook nog in orde maken. Was die band vorige keer niet wat zacht? En waar zou ze heen fietsen? Om nu weer hetzelfde rondje te fietsen…

Angst voor wat er kon gebeuren

Wat nu als er onderweg iets zou gebeuren. Een hongerklop bijvoorbeeld. Of benen die toch niet meer wilden. Natuurlijk net op het verste punt van huis. Dan moest ze ergens op een bankje gaan zitten, of in het gras. Omdat ze niet meer verder kon. Of erger nog naar huis bellen. Dat was wel het laatste wat ze wilde. En dan met nog geen 20 in het uur thuis komen zeker. Die rit zou ze in ieder geval niet op Strava zetten.

Nee, dan maar een rondje hardlopen. Dat was allemaal veel makkelijker en kostte ook nog eens minder tijd. En ook uit het hardlopen haalde ze de voldoening die ze zocht.

Achteraf baalde ze. Want nu had ze weer niet gefietst. Zo zou het haar nooit lukken om een betere fietser te worden.

Uit je comfortzone

Een voorbeeld wat je als sporter misschien wel herkent. Maar ook op veel andere vlakken in het dagelijks leven komt deze situatie natuurlijk voor. Zodra je aan iets nieuws wil beginnen of iets waarin je nog niet zo ervaren bent, moet je uit je comfortzone komen. Omdat je niet precies weet hoe het moet. Omdat je niet zeker weet of je het wel kunt en of het wel goed gaat.

Te veel moeite

Dat schilderij wat nog altijd op de grond staat omdat je nog niet zo vaak een gat hebt geboord. De boor, de plug en de schroef zijn er. En toch staat dat schilderij er nog. Het kost je gewoon te veel moeite. Of die klus op je werk die afwijkt van je andere werkzaamheden en waarvoor je iets nieuws moet doen. Andere collega’s benaderen en uitzoeken hoe een en ander moet.

Iets nieuws doen kan heel leuk zijn! Zolang je het jezelf gunt en de tijd neemt om het uit te zoeken.

Je bent als het ware een starter. Die alles nog een beetje moet leren en zich eigen maken. Het is spannend en misschien voel je zelfs wel een bepaalde angst. En het kost moeite. En misschien zelfs wel pijn… Obstakels die er nu eenmaal zijn als je ergens beter in wil worden. Beschouw het als een soort van groeipijn.

Drempel

Ervaar jij ook zo’n drempel als je iets wil doen wat buiten je comfortzone ligt? Je ziet er als een berg tegenop. Omdat je het spannend vindt en omdat het je moeite kost. Waardoor je het uiteindelijk toch niet onderneemt.

Het blijft knagen

Achteraf baal je. Elke keer weer. Omdat je weet dat je op deze manier geen stap verder komt. Je wordt geen betere fietser. Dat schilderij staat over een half jaar nog op de grond. En als je op je werk alleen maar dezelfde soort projecten blijft doen, komt die sleur er vanzelf. Je bereikt op deze manier nooit wat je zou willen bereiken. Het blijft knagen. En voldoening levert het al helemaal niet op.

Welke strategie probeerde je eerder?

Misschien heb je het wel vaker geprobeerd. Kleding klaar gelegd met de gedachte dat het daarmee makkelijker wordt. Je fiets vooraf al helemaal klaar gemaakt voor vertrek. Een tijdstip gepland waarop je iets gaat doen. Maar als puntje bij paaltje kwam, ging je niet. Want er bleek op dat moment toch iets te zijn wat belangrijker was (of makkelijker). Een goed excuus om toch niet te gaan…

Hoe zou het zijn om te accepteren dat iets nieuws doen nu eenmaal moeite kost? Dat je er voor uit je comfortzone moet komen.

Accepteren

Hoe erg is het dat je iets nog niet helemaal kunt? Als je ‘starter’ bent. Dan is het toch niet raar dat het misschien een beetje spannend is? Lek rijden is inderdaad vervelend. Maar is het nu echt zo erg? Misschien sta je te klungelen als je de eerste keer in je eentje een band verwisselt. En kost het je meer tijd. Omdat je nog niet de routine hebt om het in een minuut op te lossen.

Logisch toch?

Zolang je er niet mee aan de slag gaat, zal dit niet veranderen. Door ermee te oefenen en er ervaring mee op te doen, word je er beter in. Wordt het makkelijker en gaat het sneller.

Als je ergens in wil groeien kost dat pijn en moeite. Zie het als groeipijn.

Gunnen

Gun jezelf de tijd om iets nieuws te leren. En ja, je mag je kwetsbaar opstellen. Vragen stellen en om hulp vragen. Door er zo in te staan, zou het daarmee niet al een heel stuk relaxter worden?

Uiteindelijk moet je altijd die drempel over. Iets wat lastig is. Maar als je accepteert dat die drempel er nu eenmaal is, dat dat angst of pijn geeft en moeite kost. Maar wel met als resultaat dat je dát gaat bereiken wat je wil bereiken. En dat je gaat groeien en het uiteindelijk makkelijker wordt.

Is dat het je waard?

Tips:

– Accepteer dat je misschien nog niet alles kunt en dat dat minder comfortabel voelt. Maar dat als je oefent, dat dat alleen maar beter wordt

– Check of het terecht is dat je een drempel ervaart? Wat kan er mis gaan en hoe erg is dat?

– Groeien doet pijn, is spannend en kost moeite. Door over de drempel te stappen bereik je wel je doelen.

– Gun jezelf tijd! En neem/maak die tijd ook.

– Download het gratis e-book De 5 succesfactoren om eenvoudig je doelen te bereiken.

Als je iets wil veranderen, wil groeien en doelen wil bereiken, accepteer dan dat obstakels erbij horen en dat je ze te nemen hebt.

Heb jij die groeipijn er voor over om die dingen te doen die je het allerliefste doet?