Help! Er is zoveel leuks! Ik kan echt niet kiezen…

Misschien herken je dat wel. Je bent geïnteresseerd in veel. Je vindt heel veel leuk en je bent zó enthousiast, dat je niet weet waar je moet beginnen. Je kan gewoon niet kiezen. En zo vergeet je waar je prioriteit ligt. En ondanks dat het allemaal leuk is en al helemaal geen verplichtingen zijn, geeft het toch een soort van ontevreden gevoel. Want aan het einde van de dag kun je eigenlijk niet vertellen wat nu precies hebt gedaan.

Boer Geert Jan kon ook niet kiezen

Tijdens het laatste seizoen van Boer zoekt Vrouw konden we meekijken met de belevenissen van boer Geert Jan. Een nooit serieus lijkende boer uit Noord-Holland. Hij had alleen één probleem: Hij kon niet kiezen. Hij had allemaal leuke vrouwen! Ze waren zeker niet hetzelfde, maar ze hadden allemaal wel iets leuks. Gelukkig voor boer Geert Jan koos een van de drie dames tijdens de logeerweek om zelf op te stappen. Dat scheelde hem weer een hoop ellende bij het maken van een keuze.

Had hij verkeerd gekozen?

Maar toen… de andere twee dames bleven tot het einde van de logeerweek. Nu moest hij toch echt zelf kiezen. En dat kon hij niet. De tranen biggelden over zijn wangen: “ik kan het niet”. Ik neem aan onder tijdsdruk, koos hij toch voor een van de twee. Het werd Karine. Maar in de dagen die volgden had hij ook nog contact met Jaqueline. En dat vond Karine dus niet OK. Duidelijk was dat hij niet voor de volle 100% voor Karine ging. Met alle gevolgen van dien.

Alles wat je leuk vindt is te veel voor de tijd die je hebt

Misschien ben je wel geïnteresseerd in veel. Jij vindt meerdere dingen heel leuk om te doen. Het is alleen te veel voor de tijd die je hebt. Maar je bent zo enthousiast! Je wil eigenlijk wel alles doen. En het liefst begin je meteen!

Zelf heb ik dat sterk met Surplace. Ik bruis van de ideeën en het liefste pak ik ze allemaal tegelijk aan. Maar dat kan dus niet in de tijd die ik heb.

Het zorgt voor chaos in je hoofd

Want waar begin je mee als je zo enthousiast bent? Wat kies je als eerste? Misschien heb je wel geen idee, dus kies je maar iets. Je doet het een beetje op gevoel. Of je hebt het voor jezelf wel kunnen onderbouwen. Denk je. In ieder geval heb je het gevoel dat er enige logica achter je keuze zit. Op dat moment…

Twijfels

Je gaat er vol mee aan de slag. Je wordt afgeleid en voor je het weet twijfel je toch weer. En je pakt weer iets anders op. Want ook dat wilde je heel graag doen. Met als gevolg dat je totaal geen focus hebt. Op niets.

> Je houdt van lezen, maar je komt nooit echt lekker in het verhaal en misschien lees je dat boek zelfs nooit uit.

> Je hebt groene vingers en een tuin! Maar je bent steeds te laat met zaaien van groenten in je moestuin of bloemen in je siertuin. Waardoor je ook dit jaar weer niet die verse groenten uit eigen tuin op je bord vindt. Of die waanzinnige bloemenweide waar je van droomt.

> Je vindt het leuk om te sporten, maar je doet het te weinig om echt conditie op te bouwen. En zo lukt het je nooit om die tocht in Zuid-Limburg te fietsen, die je dolgraag een keer wil doen.

Met halve aandacht

Want alles wat je leuk vindt om te doen krijgt uiteindelijk minder aandacht dan je lief is. Je doet dingen niet met de volle honderd procent. Zonder echte focus, waardoor je er nooit helemaal inkomt. Je doet alles maar half en dat geeft je helemaal geen voldoening.

En aan het einde van de dag vraag je je serieus af wat je nu eigenlijk hebt gedaan. Je kunt het niet vertellen. Voor je gevoel is er niks uit je handen gekomen. Het is nog altijd chaos in je hoofd en je hebt geen voldaan gevoel.

Kiezen geeft voldoening

Je zou denken dat het een fenomeen is dat alleen aan de orde is wanneer je het gevoel hebt geleefd te worden. Door je gezin of de baas. Door je overvolle agenda met afspraken met anderen. Omdat je voor iedereen klaar wil staan. En dus geen tijd hebt om iets voor jezelf te doen.

Bewust ergens voor kiezen

Niets is minder waar! Ook als er vooral leuke dingen op je te lange ‘to-do-list’ staan, kan er chaos en ontevredenheid ontstaan. Ook dan is het zaak om te kiezen wat je wel en geen aandacht geeft. Want ook al gaat het hier om dingen die je uit eigen vrije wil doet. Bewust voor iets kiezen zorgt er wel voor dat je dingen met meer aandacht doet en er uiteindelijk een tevreden gevoel aan overhoudt.

Waar ligt je prioriteit?

En als je dan eenmaal die keuze gemaakt hebt kun je veel beter focussen en is duidelijk waar je prioriteit ligt. Je hebt meer aandacht voor dát waarvoor je gekozen hebt. En dat geeft veel meer voldoening, plezier en energie. Ben je klaar dan kun je door naar het volgende. Of dat nu iets is van vandaag of morgen of over een jaar of over 3 jaar.

Lege handen

Boer Geert Jan maakte niet een echte duidelijke keuze. Hij gaf beide dames aandacht, maar ging niet vol voor een van de twee. En uiteindelijk stond ie dus met lege handen.

Heb jij een te lange ’to-do-list’ met vooral heel veel leuke dingen? Met 3 grotere dingen heb je je tijd meestal aardig gevuld. Welke 3 dingen staan er bovenaan jouw lijstje?