De Bloeiende Betuwe route. Een oplossing tegen stress?

De Betuwe is ontploft! De fruitbomen staan nu volop in bloei. Nu we er middenin wonen snap ik waarom er bloesemroutes zijn en waarom het zo bijzonder is.  Want ja, het duurt maar heel even. Dus hop, pak je fiets en ga je snel verwonderen over al dat natuurschoon! Voor je het weet is het weer voorbij.

Kracht van groen

De bloesem is echt prachtig! Soms is het net of je door een besneeuwd landschap fietst. Daarnaast wordt het landschap nu ook snel groener. Er verschijnen weer verse blaadjes aan de bomen. Het gras oogt weer fris en bermen staan plotseling vol met bloemen.

En juist dat ‘groene landschap’ heeft veel positieve effecten. Ben je in de natuur of kijk je er naar, dan zorgt dat onder andere voor een vermindering van (negatieve) stress. Daarnaast verhoogt het je concentratievermogen. Dus laat die to-do-list even links liggen en grijp dit weekend je fiets!

Een foto werkt ook

Spreekt het verminderen van stress je wel aan, maar lukt het je niet om op de fiets te springen? Of woon je niet in een groene omgeving?

Door alleen al naar een foto met een natuurlandschap te kijken, ervaar je minder stress en het verbetert je stemming.

Tip: Kies bijvoorbeeld een foto met een groen landschap als achtergrond van je beeldscherm of gebruik een van de groene foto’s van dit artikel. En vergeet dan niet om er af en toe naar te kijken!

Wil je wel fietsen? Lees dan nog even verder.

Betuwe in bloei route

Om het je makkelijk te maken heb ik een bloeiende-betuwe-route gemaakt, die je als gps-route kunt downloaden voor op een fietsnavigatiesysteem. Het grootste deel heb ik afgelopen week of eerder al eens gefietst.

Je kunt ook fietsknooppunten volgen. Dan wijkt de route iets af van bovenstaande en is in totaal 93 km. Volg dan de volgende knooppunten:

(treinstation Kesteren) – 93 – 90 – 05 – 03 – 04 – 69 – 68 – 01 – 66 – 64 – 62 – 60 – 31 (station Geldermalsen) – 55 – 32 – 16 – 87 (station Culemborg) – 33 – 42 – 43 – 39 – 38 – 37 – 73 – 74 – 75 – 78 – 77 – 08 – 09 – 90 – 93 – 52 (station Rhenen).

Met de trein

De route loopt van Station Kesteren, via Geldermalsen en Culemborg naar Station Rhenen. Als je met de trein reist kun je dus op verschillende plekken opstappen. Nog niet eerder met je fiets in de trein gestapt? Kijk dan eens naar het artikel over het meenemen van je fiets in de trein waar ik eerder over schreef.

Route opties

Station Kesteren en Rhenen liggen niet ver uit elkaar, dus je kunt er ook een ronde van maken. De totale route is 84 km. Door in Culemborg of Geldermalsen de route te starten en naar Rhenen of Kesteren te fietsen (of in omgekeerde richting) leg je tussen de 35 en 45 km af. Dit is afhankelijk of je de noord- of zuid-route pakt. Zowel Geldermalsen/Culemborg en Rhenen hebben een vaste verbinding met Utrecht. Station Kesteren ligt op het traject van Tiel naar Arnhem/Nijmegen.

Wil je op een vaste plek starten en eindigen, maar vind je 84 km te ver? Er zijn genoeg mogelijkheden om halverwege de zuid-route (bijvoorbeeld in Buren) naar het noorden door te steken, waardoor je een kortere ronde kunt fietsen.

Niet alleen bloesems en groen

Onderweg volg je een tijdje de Linge, je rijdt door pittoreske dorpjes zoals Buren, maar ook langs kasteel Soelen, over landgoed Mariënwaerdt, door het gezellige Culemborg, over dijken en door het bruisende Maurik. De route eindigt aan de voet van de Heuvelrug in Rhenen. Op veel plekken kun je een terrasje pakken voor een verfrissend drankje.

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *